Skip to main content
Home | Eerste binnenvaartschip op 100% duurzame biobrandstof voor Heineken

Eerste binnenvaartschip op 100% duurzame biobrandstof voor Heineken

Duurzame brandstoffen pionier GoodFuels en partner REINPLUS FIWADO Bunker hebben voor het eerst het Combined Cargo Terminals (CCT) binnenvaartschip ‘For Ever’ volledig gebunkerd met 100% geavanceerde biobrandstof. Met deze levering wordt het gebruiksgemak van geavanceerde biobrandstoffen aangetoond en een aanmerkelijke CO2-besparing gerealiseerd.

Het doel van GoodFuels, Reinplus Fiwado Bunker en CCT is om aan te tonen dat de uitstoot van de binnenvaart snel en eenvoudig verminderd kan worden zonder aanpassingen aan het schip of de motor. Er wordt tot wel 90% CO2-reductie behaald in vergelijking met fossiele brandstof. Daarnaast verminderen biobrandstoffen ook de uitstoot van lokale emissies. Tijdens het varen wordt er gemeten op kooldioxide (CO2), stikstof (NOx) en fijnstof (PM). De 100% biobrandstof levering is het vervolg van een succesvolle pilot met HEINEKEN in 2017, waarbij gevaren werd met een 30%-blend. Dit omvangrijke project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering uit de tijdelijke stimuleringsregeling “Schone binnenvaart en duurzame logistiek in Rotterdam” en wordt wederom ondersteund door het EICB (Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart), in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam dat ook op biobrandstof vaart.

 

De geavanceerde biobrandstof van GoodFuels is gemaakt van duurzame, gecertificeerde afvalstromen. Het is een fossielvrije, synthetische biobrandstof van premium kwaliteit en een easy-to-use drop-in vervanger voor fossiele brandstof. Deze 2de generatie biobrandstof geeft bacterievorming geen kans en is in pure vorm direct inzetbaar in dieselmotoren, zonder aanpassingen aan het schip of de tankinfrastructuur. Er zijn dus geen grote investeringen nodig om op biobrandstof te varen en direct bij te dragen aan de reductie van CO2-uitstoot, hetgeen CCT wederom aantoont. Vorige week kondigde GoodFuels al aan dat zij, in samenwerking met IKEA, CMA CGM en de GoodShipping Program, een zelfde soort project gaan starten voor zeetransport.

 

CCT is continu bezig om haar footprint te verlagen. Het testen van alternatieve brandstoffen is daar onderdeel van. Deze demonstratie is onderdeel van Groene Corridor, een samenwerking van HEINEKEN, CCT, provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. om duurzame logistiek te ontwikkelen. Inmiddels werken meer dan 30 partners aan deze gezamenlijke ambitie om de transportroutes in het gebied tussen Zoeterwoude en de haven van Rotterdam klimaatneutraal, schoon, efficiënt, economisch duurzaam en passend in de omgeving te maken. CCT biedt duurzame transportoplossingen aan klanten zoals HEINEKEN die middels het binnenvaartschip ‘For Ever’ bier vervoert van de HEINEKEN brouwerij in Zoeterwoude naar de diepzeeterminals in de haven van Rotterdam.

AUTEUR

Luc Smits

Directeur
+31 (0)6 53 65 48 14
+31 (0)168 33 42 70
 

Leave a Reply